A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Великобичківський центр первинної медико-санітарної допомоги" Великобичківської селищної ради Закарпатської області

Що важливо знати пацієнтам про ліки? Шкідливі звички: чим загрожує самолікування? Поради щодо ефективного лікування. Чого категорично не можна робити у разі приймання лікарських засобів

Дата: 23.03.2023 11:24
Кількість переглядів: 16

Що важливо знати пацієнтам про ліки? 

Щороку ліки рятують мільйони життів. Завдяки їх правильному застосуванню пацієнти по всьому світу мають можливість жити здоровим, повноцінним та довгим життям.

Проте чим відрізняються між собою та чому деякі препарати потребують лікарського призначення?

За рівнем контролю всі ліки можна поділити на безрецептурні та рецептурні. 

💊Безрецептурні ліки – ті лікарські засоби, які ви можете придбати в аптеці без спеціального рецепта. Такі ліки зазвичай застосовуються за результатами самодіагностики або за рекомендацією фармацевта. Найчастіше це препарати проти болю, кашлю, нежитю чи інших найбільш поширених захворювань та їх синдромів.

💊Рецептурні ліки – це всі ті лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря. До них відносяться зокрема й антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати, препарати для зниження артеріального тиску, лікування серцевих хвороб та інші. 

Прийом цих ліків має відбуватися під пильним наглядом медичного спеціаліста, оскільки вони несуть підвищений ризик негативних реакцій.

Наразі відпуск певних груп рецептурних ліків, зокрема антибіотиків чи наркотичних (психотропних) препаратів, здійснюється за електронним рецептом. А деякі рецептурні ліки, як от проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, препарати інсуліну та інші, можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою за електронним рецептом лікаря в рамках державної програми «Доступні ліки». 

Пам'ятайте, що при погіршенні самопочуття обовʼязково зверніться до лікаря та неухильно дотримуйтесь його рекомендацій. Слідуйте режиму прийому та ні в якому разі самостійно не змінюйте дозування чи частоту прийому ліків і не призупиняйте лікування. 

Адже здоров’я – це насамперед ваша відповідальність. Лікуйтеся свідомо!

 

Шкідливі звички: чим загрожує самолікування?

 Складно знайти людей, які люблять ходити до стоматологів, правда ж?

Але тим не менш, самі собі лікують зуби хіба що аборигени амазонії, і то від безвиході. Чому? Тому що результат самолікування зубів ви відчуваєте одразу і бачите наочно. Ризикувати зубами ніхто не хоче.

А чим лікування зубів відрізняється від лікування шлунку чи, скажімо, печінки? Правильно, нічим… Окрім, звісно, процедур та тим, що ви не бачите ефект неправильного лікування одразу. Але ж хоч би і відкладений у часі негативний результат такого “лікування” нікуди не зникне…

То чому, попри те, що виробники ліків в кожній інструкції обачно попереджають нас про небезпечність самолікування, тисячі людей з відчайдушністю камікадзе порівнють власні симптоми з даними інтернет-ресурсів і сміливо рушають в аптеку, придбати собі щось “поміцніше”, щоб вже напевно…

Різниця між такими діями і лікуванням зубу домашньою дріллю не така вже й велика:

☛ ризик виникнення серйозних побічних реакцій – від легкого запаморочення чи нудоти до незворотних та навіть летальних наслідків;

☛ ймовірність передозування у разі неправильного дозування чи несумісності ліків;

☛ набуття стійкості до лікування тобто, при наступному прийомі даного лікарського засобу ефект поступово знижується або ж зовсім зникає;

☛ некоректне застосування лікарських засобів через відсутність спеціальних фахових навичок (інʼєкції тощо);

☛ можливість виникнення алергічної реакції, навіть анафілактичного шоку;

☛ низька ефективність лікування та як наслідок – задавнення реальної проблеми, яку ви не помічаєте та перехід захворювань у хронічну форму;

☛ приєднання вторинних захворювань внаслідок неправильного лікування;

І це лише незначна частина ризиків, які ви самі провокуєте.

 Призначення рецептурних ліків – справа лікаря. Це клінічний процес, який базується на багатьох медичних факторах та потребує професійної оцінки стану здоровʼя.

Проявіть турботу до себе та до власного здоров’я! Тільки лікар надасть найбільш дієву допомогу, призначивши рецептурний препарат і виписавши на нього зручний електронний рецепт.

 

Поради щодо ефективного лікування 

Мова йтиме не про швидке лікування від застуди чи грипу, а про лікування як філософію - процес свідомий і відповідальний.

Погодьтеся, що ефективне лікування можливе за умов взаємної відповідальності - лікаря і пацієнта.

Зона вашої відповідальності - звернутися до лікаря вчасно, щоб зберегти здоров’я і не завдати йому шкоди.

Саме тому при погіршенні самопочуття важливо звертатись до лікаря та дотримуватись його рекомендацій.

Навесні лікарі отримають ще один цифровий інструмент - електронний рецепт на всі рецептурні препарати. Це дасть змогу посилити контроль за вживанням препаратів, що  містять серйозні активні речовини.  

Лише лікар може призначити необхідний препарат, оцінивши стан здоровʼя пацієнта та провівши необхідні дослідження. Отож, ви не будете витрачати кошти, здоров'я та час на лікарські засоби, які їм вам не потрібні, купуючи ліки на основі рекомендацій знайомих чи рекламних роликів.

Через терни до зірок - ми сподіваємося, що все більше людей розумітимуть важливість відвідування лікарів задля діагностики стану, призначення відповідних ліків, їх дозування та моніторингу перебігу хвороби.  А це точно знизить кількість ускладнень та побічних ефектів від лікування, загальну кількість хворих та летальних випадків.

Щоб лікуватися ефективно:

1) Приймайте ліки за призначенням лікаря

2) Не діліться з іншими людьми ліками, які призначили саме вам, та не приймайте чужі ліки

3) Дотримуйтесь дозування та режиму приймання ліків

4) Закінчуйте курс лікування до кінця, навіть якщо вже відчуваєте себе краще

5)Уникайте рекомендацій від некомпетентних осіб, довіряйте виключно професіоналам

6) Якщо виникли побічні ефекти – повідомте про це лікаря

7) Дотримуйтесь рекомендацій щодо зберігання ліків та утилізуйте прострочені ліки правильно

 

Чого категорично не можна робити у разі приймання лікарських засобів

Рецепт, що виписує лікар, чітко регламентує схему приймання ліків. Він враховує індивідуальні особливості організму пацієнта. Чого ж робити категорично не можна:

Не можна самовільно зменшувати або змінювати дозування препаратів, що призначив вам лікар, навіть якщо самопочуття покращилося. Особливо небезпечно це робити у разі приймання антибіотиків. Це загрожує антибіотикорезистентністю: бактерії пристосовуються, і наступного разу цей антибіотик вам не допоможе.

  1. Категорично не можна вживати алкоголь одночасно з прийманням ліків. Практика показує, що за такого поєднання виникають найбільші ускладнення.

  2. Не вживайте ліки, в яких вийшов термін придатності. Найменше «зло» від цього – неефективне лікування, у гіршому ж випадку ви причините непоправну шкоду власному здоров’ю.

  3. Не вживайте одночасно декілька лікувальних препаратів, якщо їх необхідно приймати окремо. Навіть нешкідливі для організму ліки у разі одночасного приймання дадуть велике навантаження на шлунок і печінку.

  4. І найголовніше – не можна вживати рецептурні препарати без рецепта лікаря! Лише медичний спеціаліст може підібрати коректну активну речовину, тривалість лікування, частоту та режим приймання, дозування, яке є ефективним та водночас безпечним, визначати, чи сумісні між собою препарати, які ви вживаєте, та запобігати можливим негативним наслідкам.

#ЗдоровішіРазом


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора